Spousta vyhozeného jídla na akcích, aneb plýtvání pro nikoho
Každý z nás někdy zažil pořádnou oslavu, ať už to byla svatba, narozeniny, svátek, grilování s přáteli, cokoliv. Pokud nejste nějak environmentálně založení nebo nejste zodpovědnější vůči jídlu, tak si toho sice moc nevšimnete, ale na takových oslavách zvláště těch starších generací dochází k obrovskému plýtvání jídlem. Vždycky se toho nakoupí mraky – dorty, zákusky, do toho řízky, křidélka, steaky, tohle a tamto. A pak to nikdo nechce jíst. Co zbyde, to se obvykle dává lidem jako výslužka domů, ať si pojí. Ale většinou to všechno půjde do koše, protože se to nesní. Je to smutné, ale tak nějak to ukazuje, jaký máme vztah k jídlu jako takovému – nevážíme si ho dostatečně.
Oslava může být dobrá i bez kvant jídla
Samozřejmě je důležité, aby na oslavě bylo co jíst či ďobat. Ale můžete to udělat tak, aby toho bylo přesně tak akorát. Spočítejte, kolik lidí jste vlastně na akci pozvali, každému ať vyjde na nějaké hlavní velké jídlo a potom takové to ďobání můžete dokoupit jen tak, jak se říká, v limitované edici. Namísto několika stovek zákusků kupte dva druhy těch nejoblíbenějších, o kterých víte, že si je dají všichni. Udělejte nějakou ovocnou mísu (s trochou alkoholu, ať to má ráz), nějakou zeleninu k tomu všemu. Jednohubky si dá taky každý. A pak konec. Šmitec. Kdo se tam jde najíst a přejíst, asi bude zklamán, ale na oslavy se chodí hlavně proto, aby se lidé bavili. Jíst do přecpání mohou kdykoliv jindy.
A pokud se to všechno sní, jenom dobře
Čím méně toho vyhodíte, tím lépe. V dřívějších dobách, pokud něco z oslav zbylo, rozdávalo se to chudším a mrzákům. Dneska byste to mohli sbalit a rozdat bezdomovcům. Pořád je to lepší než to vyhodit. A ve větších městech jich bude dostatek. Oni vám poděkují a vy to aspoň nebudete vyhazovat. A pokud nevíte, kde byste vlastně takovou party měli pořádat, zkuste vaši zahradu a pronajmout si nějaký party stan!